Παρέμβαση για το κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου

Το κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου επισημαίνουν με επιστολή τους στον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους Ηρακλείου και Χερσονήσου ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΜΣΗ “Μίκης Θεοδωράκης”.

Προς:

κ. Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη

κ. Δήμαρχο Χερσονήσου,  Ζαχαρία Δοξαστάκη

κ. Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό

Κοινοποίηση:

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου                                                                                  

Ηράκλειο, 15/07/2024

Θέμα: Κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, με αφορμή εξετάσεις επιλογής

Πριν λίγους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε και νοιαζόμαστε το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου (ΜΣΗ), ιδρύσαμε τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, ο οποίος ήδη αριθμεί πολλές δεκάδες μέλη. Στο διευρυμένο ΔΣ του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2024, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ήταν διάχυτος ο προβληματισμός για τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής για την α Γυμνασίου, και συγκεκριμένα για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν εισάγονται στο Σχολείο μολονότι κάποια συγκέντρωσαν υψηλότατες βαθμολογίες,  πάνω από 80 στα 100.

Αυτό έγινε γιατί ο αριθμός των υποψηφίων μαθητών για την α γυμνασίου έφτασε για πρώτη φορά τους 176 και οι διαθέσιμες θέσεις είναι 72 (3 τμήματα των 24 μαθητών). Για σύγκριση, φέτος στο ΜΣ Ιλίου υπήρχαν 228 υποψήφιοι (97 εισακτέοι), στο ΜΣ Πειραιά 107 υποψήφιοι (72 εισακτέοι) στο ΜΣ Πατρών 101 υποψήφιοι (72 εισακτέοι) και στο ΜΣ Βόλου 140 υποψήφιοι (96 εισακτέοι). Είναι σαφές ότι η τοπική κοινωνία εμπιστεύεται το ΜΣ Ηρακλείου, ενώ δυστυχώς το ποσοστό υποψηφίων που δεν εισάγονται στο Σχολείο μας αποτελεί ίσως θλιβερό πανελλήνιο ρεκόρ.

Το ΜΣΗ επιλέγεται όλο και περισσότερο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς (1) διαφημίζεται από τις υψηλού επιπέδου συναυλίες των μαθητών του (2) η κοινωνία εκτιμά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του ΜΣΗ καθώς και την συνακόλουθη διαρκή και πολύπλευρη καλλιέργεια του σεβασμού, της αποδοχής, του αισθήματος του ανήκειν, της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών (3) οι αξίες αυτές οδηγούν στην μείωση περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς, ώστε το ΜΣΗ να προσφέρει ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον και (4) οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την ιδιωτική μουσική εκπαίδευση τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και οικονομικής, ενώ η πόλη μας δείχνει να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τέχνη και πιο συγκεκριμένα για τη Μουσική.

            Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων υποψηφίων μαθητών, υπήρξε ο προβληματισμός για το αν θα έπρεπε φέτος το ΜΣΗ να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων σε 96 (4 τμήματα των 24 μαθητών), έναντι των 72 (3 τμήματα των 24) που δέχεται κάθε χρόνο. Η λύση των 4 τμημάτων κρίθηκε ανέφικτη όμως, καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Σχολείου είναι απολύτως ανεπαρκείς για τέτοια αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.

            Λυπούμαστε πάρα πολύ και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των υποψηφίων μαθητών που δε θα φοιτήσουν στο ΜΣΗ φέτος, παρά την υψηλότατη βαθμολογία που πέτυχαν στη διαδικασία επιλογής του Ιουνίου 2024. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας επειδή κάποια παιδιά δεν έκαναν καν αίτηση προβληματισμένα από τα κτηριακά μας προβλήματα.

            Τα κτηριακά προβλήματα του σχολείου θα λύνονταν (α) προσωρινά με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης κτηρίου της πρώην Αμερικανικής Βάσης,  το οποίο βρίσκεται εγκαταλελειμμένο μέσα στον αύλειο χώρο του Σχολείου, και (β) οριστικά με την μεταστέγαση σε κατάλληλο κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές Μουσικού Σχολείου, κατά προτίμηση εντός του αστικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου. Δυστυχώς, η πολυετής προσπάθεια μαθητών, εκπαιδευτικών και διεύθυνσης του Σχολείου, και ο αγώνας του πρώην διευθυντή κ. Βαρβεράκη, παρά την καλή θέληση των φορέων, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, και οι διαδικασίες είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.

            Ευελπιστούμε ότι οι νέες δημοτικές αρχές Χερσονήσου και Ηρακλείου, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης θα δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους, ώστε ο Νομός Ηρακλείου να έχει το Μουσικό Σχολείο που του αξίζει.

Για τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου,

Κώστας Συγλέτος, Πρόεδρος

Λίλυ Δάκα, Γραμματέας

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου “Μίκης Θεοδωράκης” ,

Γιάννης Ρεμεδιάκης, Πρόεδρος

Βάσω Χατζηανέστη, Γραμματέας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί